במאמר זה נעסוק באפשרויות הטיפול בשיקום נוירולוגי בבתי חולים בארץ, בדגש על שלושה בתי חולים מרכזיים: שיבא, מרכז לוינשטיין ורמב"ם.

שיקום נוירולוגי – שיבא

המחלקה לשיקום נוירולוגי נוסדה בשנת 1973 ומהווה מאז מרכז מוביל בתחום זה בארץ ובעולם. המחלקה מטפלת בחולים עם ליקוי נוירולוגי ומגבלות תפקודיות כגון פגיעה בחוט השדרה, פגיעה מוחית נרכשת (כגון לאחר גידולים או שבץ טראומטי), טרשת נפוצה ומחלות נוספות.
שיקום נוירולוגי מתבצע גם בחולים עם פגיעה במערכת העצבים המרכזית או ההיקפית עקב מחלה או פציעה.

מטרותיה העיקריות של מחלקת השיקום הנוירולוגי הן לטפל בפציעות ולמנוע בעיות רפואיות נוספות שעלולות להתפתח מהמצב הקיים, לשפר את התפקוד העצמאי והיומיומי של המטופלים, להצטייד במכשירי עזר ולהדריך אותם ואת הסובבים אותם. כל מה שזה קשור להתמודדות עם המצב הרפואי שלך והמגבלות הנלוות אליו. מחלקת השיקום הנוירולוגית בשיבא עושה הכל כדי לסייע למטופלים לחזור הביתה לחיות חיים נורמליים ולהשתלב בקהילה.

במחלקה צוות גדול המונה מומחים מדיסציפלינות שונות, לרבות צוות מומחים לרפואה שיקומית, צוות סיעודי, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים.

לאחר הערכה ראשונית של כל הצוותים, נוצרת למטופל תכנית טיפול פרטנית מכוונת מטרה. במידת הצורך, גם צוות בית החולים שיבא הכולל רופאים מומחים בתחומים שונים ערוך לקחת חלק בתהליך שיקום החולים. כמו כן, בהסכמה, ניתן לבקש פגישה עם מנהלי מחלקות וצוותים נוספים לקבלת תשובות לשאלות. הערות והצעות לשיפורים יתקבלו תמיד בברכה. הטיפולים במחלקה כוללים אמצעים מתקדמים כגון גירוי חשמלי או מגנטי לקידום גמישות (פלסטיות) במערכת העצבים המרכזית וטכנולוגיה רובוטית וממוחשבת לשיפור תנועת הגפיים. כמו כן, המחלקה מעמידה לרשות המטופלים שירותים כמו חדר כושר, סדנאות גינון ויצירה וטיפולי מים (בשתי הבריכות הטיפוליות במקום).

חשוב לציין כי נדרש ציוד יקר כמו כסאות גלגלים וכריות מושב כדי להתחיל בתהליך השיקום, בהתאם למצבכם הגופני. בית החולים מספק זאת אך נדרשת פיקדון במזומן. הפיקדון יוחזר עם החזרה מלאה של הציוד למחלקה. במידה והציוד ניזוק או יאבד מערכו, יקוזז הסכום מהפיקדון. כדי לארגן את השאלת הציוד, יש לגשת לקבלה.

שיקום נוירולוגי בבית חולים שיקומי לוינשטיין

שיקום נוירולוגי ב', היא אחת משתי מחלקות במרכז לוינשטיין לרפואה שיקומית. המחלקה מטפלת בחולים לאחר אירוע מוחי. ביחידה לשיקום נוירולוגי ב' מקבלים מטופלים עם מגבלות או מוגבלויות עקב שבץ מוחי, פגיעה מוחית בעקבות ניתוח למחלת מוח וכו'. בזכות הניסיון הרב שלה בשיקום צעירים לאחר שבץ מוחי, צעירים מופנים למחלקה מרחבי הארץ ומהעולם. המטופלים מקבלים טיפול אישי וצמוד מהצוות על מנת להפחית את הסיכון להישנות האירוע ולסייע להם לחזור הביתה, לעבוד ולתפקד באופן עצמאי.

לצוות הרפואי והפרא-רפואי בשיקום נוירולוגי ב' ניסיון רב שנים בטיפול בפגיעות מוח טראומטיות. צוות רב תחומי הכולל מנהל מחלקה, רופאים בכירים ומומחים אחראי על כל שלבי האבחון, הבדיקות והטיפול. איתם פרמדיקים, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, פסיכולוגים, קלינאי תקשורת.

מגוון יועצים חיצוניים עובדים עם המחלקה ובכלל זה מומחים ברפואה פנימית, זיהומים, אורטופדיה, רפואת עיניים, אורולוגיה וקרדיולוגיה. בנוסף להתבוננות מדוקדקת במטופל, הצוות מקיים גם קשר רציף עם המשפחה כדי לחזק את תקוותם ולספק הדרכה לגבי טיפול משלים יעיל כחלק בלתי נפרד מתהליך ההחלמה.

המחלקה לשיקום נוירולוגי ב' הוכרה על פעילותה המחקרית הענפה בשיתוף מדענים ממספר אוניברסיטאות בארץ ובעולם, במטרה לשפר את ההבנה של ארגון המוח לתפקודים כמו תנועה, שפה, תפיסה חושית, קשב, זיכרון וחשיבה לפיתוח משמעותי של שיטות חדשות לאבחון וטיפול בליקויים שונים בתפקוד המוח. שבץ הוא גורם עיקרי לנכות ואחוז גדול מהאנשים הלוקים במחלה זו נותרים נכים קשים, ולכן למחקר מדעי רפואי בנושא יש חשיבות עצומה לצורך שיפור אורך ואיכות החיים עבור מטופלים שעברו שבץ.

המחקרים מתבצעים בשיתוף מדענים מהמחלקה לנוירולוגיה ומדעי המוח במכון ויצמן, מהמחלקה לפסיכולוגיה ומדעי המוח באוניברסיטת בר-אילן בן-גוריון תל אביב, מהאוניברסיטה העברית והאוניברסיטאות אמריקאיות. מחקרים אלו כבר הביאו לפיתוחים טכנולוגיים בשיטות אבחון ממוחשבות ובשיטות טיפוליות בעזרת ניתוח כמותי של נתוני הדמיה מוחית. במחלקה שתי מעבדות מחקר יישומי המצוידות בציוד משוכלל ומאוישות בכל עת על ידי סטודנטים לתואר שני ושלישי מאוניברסיטאות ישראליות שונות.

 

שיקום נוירולוגי – רמב"ם

שיקום נוירולוגי בבית חולים רמב"ם מיועד לחולי שבץ מוחי, חולים עם מחלת פרקינסון או הפרעות נוירולוגיות שונות, וחולים לאחר פגיעה מוחית טראומטית. הטיפול נועד למנוע ו/או לשפר ליקויים תפקודיים, לשפר ו/או לשמור על עצמאות בתפקוד היומיומי ולשפר את התנועה, הכוח והקואורדינציה. אם קיימים ליקויים קוגניטיביים, הטיפול יכלול התערבויות לקידום הסתגלות לתפקוד במקרה של ליקוי קוגניטיבי ולשפר יכולות באזורים שנפגעו כגון: זיכרון, חשיבה, תפיסה, תכנון וכו'.

תהליך הטיפול: לאחר תהליך אבחון והערכה יסודיים של יכולות המטופל, נקבעות מטרות הטיפול ומתחיל השיקום. השקום כולל: הערכה ותרגילים לתפקוד יומיומי – הפעלה תנועתית לשיפור התנועה, הכוח והקואורדינציה – התאמת סדים – התאמת אביזרי עזר – טיפול קוגניטיבי באזורים הפגועים – טיפול בליקויים תחושתיים – הסתגלות בטוחה לסביבת עבודה – הדרכה למשפחות ומטפלים.

בתום מהלך הטיפול, יתועדו תוצאות הטיפול ומסקנותיו והמלצות להמשך הטיפול יינתנו במכתב סיכום שימסר למטופל ו/או לגורם המפנה.

לסיכום

תהליך השיקום בעקבות פגיעה מוחית יכול להיות ארוך וקשה, אך חיוני על מנת שהאדם יוכל לחזור לתפקוד תקין. מחלקות שיקום נוירולוגיות נועדו לסייע לאנשים עם פציעות מוח להחזיר לעצמם כמה שיותר עצמאות ויכולת.

שיקום נוירולוגי צעד צעד – מדובר בתהליך מורכב וארוך הכולל טיפולים שונים לסיוע לאנשים שנפגעו מפגיעה מוחית. חלק מהטיפולים החשובים ביותר כוללים פיזיותרפיה, שהצורך בה נובע מכך שמחלה נוירולוגית מפחיתה מאוד את יכולת התנועה של האדם. טיפולים נוספים כוללים תכניות שיקום המבוססות על תרגילים, תכניות אימון ושימוש בעזרים שונים.

טיפולים נפוצים אחרים כוללים ריפוי בדיבור וריפוי בעיסוק. שיטות טיפול אלו מטרתן לעזור לאדם לתקשר טוב יותר ולהחזיר חלק מהמיומנויות שאולי אבדו עקב הנזק הנוירולוגי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *